'Resultaten Rasmussen niet geschrapt'

Redactie

Michael Rasmussen mag ondanks zijn dopingverleden zijn resultaten behouden. Dat heeft een commissie van de Deense sportfederatie geadviseerd aan de Deense dopingautoriteit, die de zaak tegen de oud-wielrenner binnenkort behandeld. Rasmussen zou zo worden beloond voor zijn medewerking met de autoriteiten.

"Rasmussen heeft met zijn informatie de autoriteiten inzicht gegeven in de dopingcultuur binnen de wielersport", staat in een verklaring die is geplaatst in de Deense krant Ekstra Bladet. "Daarmee heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan een schonere toekomst voor de sport. Het is daarom redelijk om hem zijn resultaten niet af te nemen."

De dopingautoriteit kan het advies van de commissie terzijde schuiven, maar volgens Ekstra Bladet gebeurt dat zelden. De belangrijkste resultaten van Rasmussen vallen nog binnen de verjaringstermijn van acht jaar. Zo won de oud-Raborenner in 2005 en 2006 de bolletjestrui in de Tour de France en boekte hij vier etappezeges.

Aan de successen van Rasmussen kwam een abrupt einde toen hij in 2007 in de gele trui door Rabobank uit de Tour de France werd gezet. De Deen bleek te hebben gelogen over zijn verblijfplaats in voorbereiding op de koers. Pas begin dit jaar biechtte hij op bijna zijn hele carrière doping te hebben gebruikt.