[Vuelta] Australiër Matthews boekt ritzege

Frank (franklop)

Michael Matthews heeft de vijfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Australische renner van Orica Greenedge bleef na een rit van 174 kilometer van Sober naar Lago de Sanabria de Argentijn Maximiliano Richeze en de Belg Gianni Meersman voor in de sprint. Vincenzo Nibali (Astana) behoudt de rode leiderstrui.

Voor Matthews is het zijn eerste overwinning in een grote ronde. De 22-jarige Australiër reed vorig jaar nog voor Rabobank. In 2010 werd hij wereldkampioen bij de beloften.

Vijf renners reden aan het begin van de etappe weg uit het peloton en namen een maximale voorsprong van tien minuten. Ze hielden stand op de twee colletjes van derde categorie, maar waren uiteindelijk niet opgewassen tegen de sprintersploegen. De Fransman Arnaud Courteille werd met nog vier kilometer te rijden als laatste van de vluchters ingerekend.

De sprint werd aangetrokken door Argos, De Duitse sprinter Niklas Arndt kon Matthews in de licht bergop lopende slotkilometer echter niet bedreigen en moest zich tevreden stellen met de vierde plaats.

Bauke Mollema finishte in de voorste groep en was met zijn twaalfde plaats de beste Nederlander. In het klassement staat de kopman van Belkin veertiende. Nibali blijft leider met een voorsprong van drie seconden op Chris Horner.