[Upd][WK Judo] Elmont pakt brons, C. Grol en Franssen klaar

Boris (borisz)

Op de derde dag van de wereldkampioenschappen judo komen drie Nederlanders in actie. Dex Elmont(-63 kg), Carla Grol en Juul Franssen(-57 kg). Elmont gaat op jacht naar zijn derde WK-medaille, Grol debuteert op een WK en Franssen deed in 2010 al eens mee aan een WK. 

Grol had geen enkele moeite met Adel van der Walt uit Nieuw-Zeeland, na iets meer dan een minuut was het ippon voor het zusje van Henk Grol. In de tweede ronde wacht Jan-Di Kim uit Zuid-Korea. Franssen wint ook haar eerste partij, nog binnen de minuut had ze Fahima Rezayee uit Afganistan in de houtgreep. Straks treedt ze aan tegen Sabrina Filzmoser uit Oostenrijk. 

Update 16.35 uur

Dex Elmont wint ook zijn eerste partij, na bijna drie minuten kreeg hij de Brit Jan Gosiewski op zijn rug. Nu wacht Magdiel Estrada(Cuba) of Luis Galindo(Colombia). 

Update 17.30 uur

Grol wint ook van de Zuid-Koreaanse Jan-Di Kim. Grol kwam al snel op drie waarschuwingen, maar wist een minuut voor het einde de Kim op d'r rug te leggen. Voor een plek bij de laatste acht moet Grol nu tegen Nora Gjakova uit Kosovo. 

Update 17.45 uur

Ook Franssen en Elmont hebben zich geschaard bij de laatste zestien. Elmont kwam tegen Estrada niet tot scoren, maar won kreeg minder straffen. Franssen kwam ook niet tot scoren tegen Filzmoser. Na vijf minuten was het 0-0 en in de golden score kreeg Filzmozer nog een shido tegen en verloor de partij. 

Update 19.25 uur

Judoka Dex Elmont kan nog maximaal brons winnen op de wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro. Hij verloor woensdag in de kwartfinale van de sterke Japanner Shohei Ono. Elmont start de herkansingen met een wedstrijd tegen de Sloveen Rok Draksic. 

Franssen is woensdag uitgeschakeld in de achtste finale van de WK. Ze was in Rio de Janeiro niet opgewassen tegen Camila Minakawa uit Israël. In dezelfde gewichtsklasse strandde ook Carla Grol in de derde ronde. Ze van de Kosovaarse Nora Gjakova.

Update 21.45 uur

Dex Elmont mag zich opmaken voor de strijd om het brons op het WK judo in Rio de Janeiro. De Haarlemmer was in de herkansing de Sloveen Rok Draksic op ippon de baas. Hij moest eerder woensdag de wereldtitel uit zijn hoofd zetten, nadat hij in de kwartfinale had verloren van de Japanner Shohei Ono.

Update 22.41 uur

Dex Elmont heeft het brons behaald in de klasse tot 73 kilogram. De 29-jarige Nederlander wist in de strijd om de bronzen plak de nummer één van de wereld Nyam-Ochir Sainjargal met waza-ari te kloppen. Tijdens de Olympische Spelen in Londen had Elmont in de strijd om brons nog van de Mongoliër verloren.