Financiën Emmen en Fortuna Sittard blijven precair

Frank (franklop)

FC Emmen en Fortuna Sittard blijven onder verscherpt toezicht staan van de KNVB omdat ze in financieel zwaar weer zitten. Dat maakte de voetbalbond woensdag bekend. Het zijn de enige clubs die nog in categorie 1 zitten. ADO Den Haag heeft zijn financiële zaken weer op orde en promoveerde naar categorie 2.

Het gros van de Nederlandse profclubs scoort een voldoende en behoort tot die tweede categorie. Onder die clubs bevinden zich onder meer Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Twente. Negen clubs staan er financieel goed voor en zijn in categorie 3 ingedeeld, waaronder Ajax en PSV.

Bestuurssecretaris betaald voetbal Mark Boetekees is tevreden. "We constateren dat clubs over het algemeen blijven werken aan economisch herstel", zegt hij. "Een ontwikkeling die van groot belang is voor het profvoetbal in Nederland. De clubs zijn doordrongen van het belang van een stabiel financieel beleid."

Categorie 1: FC Emmen en Fortuna Sittard.

Categorie 2: ADO Den Haag, AZ, FC Den Bosch, SC Cambuur, FC Dordrecht, FC Eindhoven, Excelsior, Feyenoord, De Graafschap, FC Groningen, Helmond Sport, Heracles Almelo, NAC Breda, NEC, RKC Waalwijk, Roda JC, Sparta Rotterdam, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, VVV-Venlo, Willem II en PEC Zwolle.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, Go Ahead Eagles, sc Heerenveen, MVV, FC Oss, PSV, Telstar en FC Volendam.