Directeur judobond ontevreden over start WK

Frank (franklop)

Voor de Nederlandse equipe is het WK judo in Rio de Janeiro teleurstellend begonnen. Dat stelt technisch directeur Ben Sonnemans nu het toernooi twee dagen onderweg is. "Iedereen is teleurgesteld dat we in de eerste twee dagen er na rondes één en twee uit liggen. Dat is natuurlijk geen lekker begin."

Toch wil Sonnemans niet te negatief zijn. "We zijn een topland in deze sport, zo worden we in het buitenland ook gezien. Maar het niveau is hier verschrikkelijk hoog en als je dan de momentopname bekijkt voor de vier Nederlanders die nu op de mat hebben gestaan dan kun je stellen dat het heel pittig is."

Daarnaast is Nederland traditioneel niet op zijn sterkst in de lichtere klasses in het judo. "We hadden recent natuurlijk Ruben Houkes, en eerder Patrick van Kalken en Jessica Gal. Maar om aan te haken bij de internationale top in deze klasses is gewoon heel lastig."

De komende dagen moeten Nederland meer succes brengen. Onder anderen met judoka's Dex Elmont en Henk Grol. Beiden houden de pers even op afstand in aanloop naar het moment suprême. Ze zijn gretig om goed te presteren, zegt Sonnemans. "Beiden zaten er twee keer dichtbij. Nu zitten ze in een trechter en willen hier iets laten zien. Ze hebben een enorme focus, vandaar ook dat ze er dan voor kiezen om even geen contact te hebben met de media."

"Er is hier geen respect voor gevestigde namen en in het judo ben je echt zo goed als je laatste wedstrijd. Dus die focus moet er ook wel zijn", zegt Sonnemans. In 2010 en 2011 greep Elmont net naast het WK-goud. Grol moest in 2009 en 2010 genoegen nemen met zilver. Elmont komt woensdag in actie in de categorie tot 73 kilogram.

Een van de Nederlandse troeven voor dit WK was Kim Polling. De judoka, die debuteert op het WK, is dit jaar nog ongeslagen en won negentien duels op rij. Maar door de scheur in de knieband moet nog blijken hoe de 22-jarige Groningse gaat presteren in Rio de Janeiro.

"Ze staat er goed voor, blijkt uit de laatste testen. Ze is gretig, gefocust en heeft de wil om goed te presteren", zegt Sonnemans. "Maar ook zij moet het nu bewijzen. Testen kun je niet vergelijken met de wedstrijdspanning en de fysieke krachten die vrijkomen tijdens opeenvolgende wedstrijden op het allerhoogste niveau."

De eerste indrukken van Sonnemans over de organisatie van het WK waren niet zo positief. "De organisatie is me tegengevallen, zeker als je ziet dat ze hier over drie jaar de Olympische Spelen gaan organiseren." Vooral over de warming-up zone was de technisch directeur zeer ontevreden. "Dat is gewoon niet goed geregeld. Sta je daar in een relatief kleine ruimte met 250 tot 300 man om op te warmen. Een goede voorbereiding is essentieel voor een sterke prestatie."

De teamleiding had de sporters al gewaarschuwd voor hectische toestanden. "Toen ik hier dit weekeinde rondliep had ik al zo'n gevoel. We hebben de judoka's gezegd dat het een chaos was en dat ze zich daarvoor af moesten sluiten en er geen energie aan moeten verliezen. Gelukkig is dit niet de olympische hal."