Syrië zet ook Wall Street op verlies

Redactie

De aandelenbeurzen op Wall Street stonden dinsdag in de middaghandel op een aanzienlijk verlies. Net als in Europa overschaduwden de zorgen over mogelijk militair ingrijpen in Syrië opbeurende berichten over de economie.

Na bijna 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,9 procent lager op 14.806 punten. De brede S&P 500 zakte 1,3 procent tot 1636 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,8 procent in tot 3592 punten.

"Iedereen wacht op wat komen gaat", zei een Amerikaanse investeerder tegen persbureau Bloomberg. "Als energieprijzen sterk stijgen, doet dat dan het economisch herstel teniet? Met stijgende huizen-, voedsel- en brandstofprijzen kan de inflatie oplopen, wat weer gevolgen kan hebben voor het beleid van de Federal Reserve."

De escalatie van de crisis in het Midden-Oosten had dinsdag al een onmiskenbaar effect op de prijs van Amerikaanse olie, die 3 procent steeg tot 109,15 dollar per vat. Olieconcern Chevron (plus 0,3 procent) was het enige fonds in de Dow Jones zonder verlies.

De groeiende onzekerheid trof bedrijven uit alle sectoren van de Amerikaanse economie. Bank of America stond onderaan de Dow Jones met een min van 2 procent. Softwaremaker Microsoft en vliegtuigbouwer Boeing volgden met minnen van bijna 2 procent. Ook creditcardmaatschappij American Express, doe-het-zelfketen Home Depot en de industriële conglomeraten General Electric en United Tech verloren meer dan 1,5 procent.

Op de achtergrond spelen ook de komende discussies over het Amerikaanse schuldenplafond een rol. Zonder akkoord over een verhoging kan de Amerikaanse overheid vanaf oktober niet meer aan haar verplichtingen voldoen. Minister van Financiën Jack Lew benadrukte dinsdag dat de regering niet over de noodzakelijke verhoging wil onderhandelen. Volgens de Republikeinse leider John Boehner komt er echter alleen een verhoging als daar "echte bezuinigingen" tegenover staan.

Positieve berichten werden door beleggers voorlopig terzijde geschoven. Zowel de aanhoudende stijging van de huizenprijzen in de grootste Amerikaanse steden als de onverwachte stijging van het consumentenvertrouwen in augustus maakte weinig indruk op de handel.

De euro was dinsdag aan het begin van de avond 1,3385 dollar waard, tegen 1,3390 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Syrië zet ook Wall Street op verlies
Syrië zet ook Wall Street op verlies (Foto: ANP)