Pastafari vervolgd in Rusland

Ser_Ciappelletto

Gedurende driekwart eeuw heeft Rusland, onder het Sovjet-regime, atheïsme afgedwongen onder het volk. Nu de Sovjet-Unie gevallen is, lijkt het alsof de Russisch-Orthodoxe kerk even wat vervolgingen wil inhalen. Nu homoseksualiteit zo goed als verboden is, is de volgende groep aan de beurt: de pastafari.

Een processie van zo'n 100 zelfverklaarde pastafariërs trok op 17 augustus met de traditionele zeef op het hoofd door Moskou. Ze wilden met hun optocht 'blijdschap, vrolijkheid en onschuldigheid' promoten. Nou, zul je denken, er zijn betere manieren om je zaterdagmiddag door te brengen, maar ook veel slechtere.

Laat het maar aan gelovigen over om de slechtere optie te kiezen. De orthodoxe organisatie God's Wil (nee, niet die Wil) besloot zelf de optocht te verstoren. Omdat tuig nooit alleen werkt, werd ook de politie gebeld. Die klopte er in het kader van 'een illegale optocht uiteenslaan' maar wat graag op los. Acht mensen werden opgepakt.

Maar kennelijk is het onderdrukken van de mening van anderen niet volledig naar God's wil, want de gelijknamige organisatie probeert nu de pastafari volledig kapot te maken. Ze hebben hen namelijk aangeklaagd wegens 'het beledigen van de religieuze gevoelens van gelovigen', wat de pastafari op drie jaar cel kan komen te staan.

Volgens de oprichter van God's Wil, Dmitry Enteo, is dat volledig terecht. Hij twittert: "Pastafarianisme is een godslasterlijke bezoedeling van het christendom." Pastafari Alexei Romanov noemt de aanklacht echter 'absurd': "Het land verandert langzaam in een autoritaire staat."