Nieuwe Nederlandse gezant voor Syrië

Redactie

Ambassadeur Marcel Kurpershoek is maandag begonnen als speciaal gezant voor Syrië. Vanuit het consulaat-generaal in Istanbul gaat hij contact onderhouden met Syrische oppositiegroepen, autoriteiten en collega-gezanten in de regio, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kurpershoek, die de afgelopen jaren ambassadeur in Polen was, moet zorgen voor 'extra oren en ogen' van de minister en het ministerie. Dinsdag spreekt hij met de gezanten van Groot-Brittannië en Frankrijk.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei maandag dat de Verenigde Staten beschikken over aanvullend bewijsmateriaal voor de 'onmiskenbare' aanvallen met chemische wapens van vorige week in Syrië. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei daarover in Knevel & Van den Brink dat hij het onderzoek van de VN-inspecteurs wil afwachten. "Ik wil nergens op vooruitlopen. De VN zijn aan zet."

Als het gebruik van gifgas wordt aangetoond kan dat niet zonder gevolgen blijven, vindt de minister. "Als je het laat passeren, is dat het slechtste signaal dat de wereldgemeenschap kan afgeven." De bewindsman wil echter voorlopig nog niet spreken over militaire opties. Hij denkt eerder aan scherpere sancties en duidelijker toezicht van de VN.