Licht verlies AEX op rustige handelsdag

Redactie

Europese beurzen zijn de handelsweek maandag begonnen met lichte verliezen. In de meeste hoofdgraadmeters werd relatief weinig gehandeld, onder meer omdat de beurs van Londen vanwege een feestdag was gesloten. Zo sloot de AEX-index 0,3 procent lager op 373,49 punten.

Ook de beurs van Parijs kwam iets lager uit en eindigde op 0,1 procent in de min. De beurs in Frankfurt sloot daarentegen iets hoger, met een winst van 0,2 procent. Op de Amsterdamse Midkap voor middelgrote fondsen was het verlies echter vrij fors. De zogeheten AMX-index leverde ruim 0,6 procent in bij een slotstand van 547,93 punten.

Dat de meeste beurzen lager eindigden, komt omdat veel beleggers rekening houden met een naderend besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen. Uit notulen van een vergadering van het stelsel van centrale banken bleek dat een dergelijk besluit nog dit najaar wordt genomen.

Grootste uitschieter op de AEX was KPN met een dagwinst van drie procent. Telefónica Deutschland verhoogde het bod op KPN-dochter E-Plus van 8,1 naar bijna 8,6 miljard euro. Dat was voor América Móvil, grootaandeelhouder van het Nederlandse telefoonbedrijf, aanleiding om akkoord te gaan met de verkoop van E-Plus.

De grootste daler in de hoofdindex was TNT Express met een dagverlies van 2,4 procent. Ook ING, dat na een lang proces eindelijk de Koreaanse verzekeringsactiviteiten wist te verkopen, leverde 1,3 procent aan beurswaarde in.

In de Midkap was Aalberts Industries met een verlies van 2,7 procent de grootste daler. Wereldhave wisselde aan het einde van de handel Tomtom af als koploper met een winst van 1,2 procent. Tomtom sloot met een winst van 0,7 procent. Batenburg Techniek, dat nabeurs met de halfjaarcijfers komt, leverde 3,8 procent in.

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street in het groen. De Dow Jones Index won 0,2 procent op 15.045 punten. De breder samengestelde S&P500 Index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq koerste 0,6 procent hoger.