Medegedupeerden in actie voor Rob Bolland

Redactie

Rob Bolland kan dinsdag rekenen op de steun van een groep mensen die eveneens in de clinch ligt met Buma/Stemra. De componist moet zich 's ochtends melden bij de rechtbank in Haarlem als gevolg van zijn ruzie met de auteursrechtenorganisatie, en wordt daar gesteund door medegedupeerden die samen beweren miljoenenclaims te hebben lopen tegen Buma/Stemra.

Volgens de initiatiefnemers van de samenwerking komt Buma/Stemra componisten niet eerlijk en klantvriendelijk tegemoet. Ook zouden methoden zoals zwijgpremies, afkoopsommen en vertragingstactieken worden gehanteerd. Bolland vindt dat 'solidariteit onder gedupeerden uit de muziekwereld' hard nodig is. "Niet alleen voor onszelf, maar ook voor nieuwe generaties auteurs die nog aan het begin van hun carrière staan."

De componist heeft het al jaren aan de stok met muziekuitgever Willem van Kooten over de rechten van zijn hits, zoals In the Army Now en Rock Me Amadeus. Toen hij twee jaar geleden verhaal ging halen bij het kantoor van Buma/Stemra in Hoofddorp werd hij opgepakt nadat hij stennis zou hebben geschopt. Dinsdag moet hij daarvoor voor de politierechter verschijnen.

Buma/Stemra stelt dat het om 'slechts twee van de 22 duizend' leden gaat. Bolland, die zelf geen lid meer van de auteursrechtenorganisatie is, zou bijval krijgen van die twee leden. "De miljoenenclaims waar de een het al langer over heeft, zijn door een rechter al eens afgewezen", zegt een woordvoerder. "Met de ander hebben we lang in een mediationtraject gezeten, maar daar is hij zelf uitgestapt."

De auteursrechtenorganisatie, die de actie van haar leden 'vervelend' noemt, heeft 'geen idee' wat ze nog voor Bolland kan doen. "Hij heeft geen claims meer bij ons lopen, voor ons is de kwestie opgelost."