Toornstra: "Niet bezig met transfer"

Maarten (rubbereend)

Jens Toornstra pakte zondag de eerste driepunter van het seizoen met FC Utrecht. De middenvelder wil zich opnieuw bij de Domstedelingen laten zien en denkt niet aan een transfer. Op welke manier spoel je een 6-0 nederlaag het best weg? Met een klinkende 2-0 overwinning in eigen huis op AZ.

Met de onvoorwaardelijke steun van het thuispubliek was FC Utrecht de betere ploeg tegen de Alkmaarders. "Dat klopt wel. We hebben echt goed gespeeld vandaag", zegt Jens Toornstra na afloop tegen Goal. "Als wij hard voor elkaar blijven werken, zie je dat we vanzelf weer een goede wedstrijd kunnen spelen. Het is goed om te zien dat de supporters ook in een moeilijke periode achter ons blijven staan."

Met de debuterende Willem Janssen in de gelederen kwam Utrecht totaal anders voor de dag dan een week eerder in Enschede. "Hij voegt ontzettend veel loopvermogen aan ons team toe en heeft veel ervaring. Hij zet de jongens om zich heen goed neer en daar profiteert het hele elftal van." De komst van Janssen betekende voor Toornstra dat hij tegen AZ vanaf de rechterkant speelde. "Normaal loop ik eigenlijk ook wel overal en nu moest ik met Willem een beetje afwisselen", legt de 24-jarige middenvelder uit. "Ik heb mijn beste wedstrijden wel in de as gespeeld, maar op rechts ligt meer ruimte. Dat voetbalt eigenlijk ook wel prima."

Dat Utrecht met Janssen een nieuwe centrale middenvelder heeft aangetrokken betekent niet gelijk dat Toornstra altijd op rechts komt te spelen. "Ik weet niet precies hoe de trainer het ziet, maar zoals vandaag wisselden we het een beetje af. Ik denk dat dit prima gegaan is." De huurling van FC Twente is in elk geval niet de vervanger van Toornstra. De Alphenaar gaat er namelijk niet van uit dat hij de komende week nog van club wisselt. "Ik heb niet het idee dat de club daar zo over denkt. Ik moet met Willem een koppel vormen en dat ging vandaag in elk geval goed."

Nu de deadline van de transfermarkt steeds dichterbij komt, zwellen ook de geruchten aan. Mocht Christian Eriksen bijvoorbeeld vertrekken bij Ajax, dan komt Toornstra misschien in beeld? "Op dit moment speelt er niks en ik moet zeggen dat ik er ook niet mee bezig ben. Aan het begin van de transferperiode speelde er zijdelings wel wat, maar ik kan me nu gewoon volledig op Utrecht focussen. Dat is ook wel lekker."

Teamgenoot Mulenga zit namelijk in een andere situatie. De Zambiaan gaf even daarvoor aan dat hij momenteel niet leeg is in zijn hoofd, omdat er veel transferverhalen spelen. "Dat kan ik me goed voorstellen, maar bij hem is het ook wel wat drukker dan bij mij hoor", verzekert Toornstra. "Ik zit hier natuurlijk pas een halfjaar en de club heeft geen intentie om mij te verkopen. Ik ben ook niet met transfers van andere spelers bezig en wat dat eventueel voor mij kan betekenen. Ik merk het vanzelf wel als ze bellen", besluit de spelverdeler met een glimlach.