Hof wijst reconstructie grensrechterzaak af

Redactie

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vrijwel alle onderzoekswensen van de advocaten in de grensrechterzaak afgewezen. Het hof staat alleen toe dat zes medeverdachten in de zaken van de andere verdachten als getuige worden gehoord.

De advocaten van de zeven verdachten hadden een hele reeks onderzoekswensen ingediend, waaronder een reconstructie op schaal van de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat verzoek werd afgewezen.

Andere verzoeken die niet werden gehonoreerd zijn een 3D-reconstructie van de foto's van de mishandeling van Richard Nieuwenhuizen en een onderzoek van een rechtspsycholoog naar de beïnvloeding van getuigen aan de hand van gepubliceerde foto's van het incident op de velden van de Almeerse voetbalclub Buitenboys.

Verder staat het hof niet toe dat het dna van de overleden Nieuwenhuizen wordt onderzocht op een zeldzame vaatziekte. De zaken tegen de zes minderjarige verdachten worden in hoger beroep achter gesloten behandeld. Alleen de nabestaanden van de overleden grensrechter mogen de rechtszaken bijwonen.

Tijdens de behandeling van de strafzaak bij de rechtbank Lelystad werd de pers wel toegelaten. Het hof Arnhem-Leeuwarden bepaalde dat de media slechts toegang krijgen tot de rechtszaal tijdens het requisitoir van de officier van justitie en de pleidooien van de advocaten en tijdens de behandeling van de zaak tegen de enige meerderjarige verdachte.

Het hof zegt de beslissing om de deuren gesloten te houden voor de media 'in het belang van de waarheidsvinding' te hebben genomen. Het hof bepaalde ruim een week geleden geleden al dat de zeven verdachten tot en met de behandeling van het hoger beroep vast blijven zitten.

De inhoudelijke behandeling van de zaken staat gepland tussen 14 oktober en 9 november. Grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed op 3 december nadat hij een dag eerder was mishandeld door spelers van het B1-elftal van de Amsterdamse club Nieuw Sloten.

Nieuwenhuizen was vlaggenist bij een B-team van Buitenboys. Hij kreeg meerdere schoppen tegen zijn hoofd en zijn nek. De rechtbank in Lelystad legde de minderjarige verdachten tot anderhalf jaar jeugddetentie op. De enige meerderjarige verdachte, een voetbalvader, kreeg zes jaar cel.