Snowden zat in Russisch consulaat

Redactie

Klokkenluider Edward Snowden zat voordat hij naar Moskou vloog twee dagen in het Russische consulaat in Hong Kong. Dat schrijft de Russische krant Kommersant maandag. De krant beroept zich op informatie van een Russische regeringsfunctionaris, een westerse bron en 'kringen' rond Snowden.

Snowden onthulde in Hong Kong dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA mondiaal telefoon en internet aftapte. Op 23 juni vloog hij naar Moskou. Van daaruit wilde hij via Cuba doorvliegen naar Ecuador om politiek asiel te vragen. Snowden strandde echter in de Russische hoofdstad, formeel omdat de VS zijn paspoort hadden ingetrokken. In de VS was Snowden aangeklaagd wegens spionage en diefstal van staatsgeheimen.

De Russische regering heeft steeds beweerd niets met het geval-Snowden van doen te hebben. Hij zou 'plots' in Moskou zijn verschenen. Daar verbleef hij in de internationale transitzone, reden voor de Russische regering om te beweren dat men Snowden niet kon aanpakken. Na meer dan een maand verleende Rusland Snowden tijdelijk asiel.

Kommersant bericht dat Snowden zelf het Russische consulaat in Hong Kong binnenstapte. Hij vroeg op grond van internationale vluchtelingenconventies hulp bij zijn reis naar Zuid-Amerika.

Volgens de westerse bron die de Russische krant opvoert hebben de Russen Snowden mogelijk zelf uitgenodigd. China, formeel 'heerser' over Hong Kong, liet hem graag gaan.

Kommersant beweert verder dat Snowden niet uit Moskou weg kon omdat Cuba hem doorreis weigerde. Dat zou gebeurd zijn onder zware druk van de Amerikaanse regering.