Politie Delhi botst met hindoenationalisten

Redactie

Honderden hindoenationalisten zijn maandag voor het Indiase parlement in New Delhi slaags geraakt met de oproerpolitie. Ze ageerden tegen een verbod om een religieuze optocht te houden in Ayodhya, waar het eerder tot bloedige botsingen is gekomen tussen hindoes en moslims.

De politie zette waterkanonnen in en voerde charges uit met de wapenstok om aanhangers van de Hindoe-Wereldraad te verspreiden die door de afzettingen bij het parlementsgebouw probeerden te breken.

In Ayodhya, 550 kilometer ten oosten van New Delhi, zijn sinds vorige week verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht. De lokale autoriteiten hebben de mars van de hindoenationalisten verboden uit vrees voor geweld.

Hindoes menen dat het heiligdom bij Ayodhya de plek is waar hun god Rama geboren is. Moslims daarentegen trekken er naar toe omdat op die plek tot 1992 de Babri-moskee uit de zestiende eeuw stond. In 1992 werd de moskee gesloopt door hindoe-extremisten. Dit leidde tot rellen in heel India, waarbij meer dan tweeduizend mensen omkwamen.