'Bosbeheerders willen FSC-keurmerk niet meer'

Redactie

Nederlandse bosbeheerders hebben massaal het vertrouwen opgezegd in het FSC-keurmerk voor duurzaam hout. Dat meldt dagblad Trouw maandag. Met name middelgrote bedrijven vinden dat het keurmerk, dat twintig jaar geleden ontstond om het tropisch regenwoud te beschermen, te veel 'administratieve rompslomp' met zich meebrengt en zij hekelen de 'onnodige controles' die eraan verbonden zijn.

De Unie van Bosgroepen, waarbij de particuliere bosbeheerders zijn aangesloten, spreekt in de krant van een 'leegloop'. In een jaar tijd heeft dertig procent van de leden het keurmerk opgezegd. De oppervlakte van door particulieren beheerd FSC-bos is na jaren groei nu geslonken van 41 duizend naar 33 duizend hectare.

De grootste klacht zou zijn dat het keurmerk veel lasten met zich meebrengt, maar niets oplevert. Door de 'kwaliteitsstempel' zou de prijs van het hout met een FSC-keurmerk hoger komen te liggen, maar dat bleef uit. Bosbeheerders willen hun hout nu als duurzaam 'streekhout' op de markt brengen met een eigen logo.

FSC staat voor het Forest Stewardship Council, een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd.