'KWF vreest collectes na Alpe d'HuZes-declaratie'

Redactie

KWF Kanker Bestrijding gaat collectanten speciale instructies geven nadat commotie is ontstaan rondom het sponsorevenement Alpe d'HuZes. Dat meldt De Telegraaf maandag. Vorige week werd bekend dat oprichter van het evenement Coen van Veenendaal in een jaar tijd 160 duizend euro heeft gedeclareerd aan zogeheten management fees. KWF vreest nu voor kritiek aan de voordeuren.

KWF, dat samen met de stichting Alpe d'HuZes verantwoordelijk is voor de bestedingen van het sponsorevenement, zegt in de krant 'flink beschadigd te zijn'. "Gelet op alle negatieve reacties verwachten wij dat onze collectanten het nodige over zich heen zullen krijgen. Wij willen voorkomen dat de collectebussen leeg blijven", aldus een woordvoerder van KWF.

Vrijwilligers krijgen daarom duidelijke aanwijzingen mee over hoe ze met alle kritiek aan de voordeur moeten omgaan. Volgende week is de jaarlijke collecteweek waarvoor zo'n honderdduizend vrijwilligers langs de deuren gaan.

Aan het loop- en fietsevenement Alpe d'HuZes, dat Van Veenendaal met een vriend bedacht, doen jaarlijks duizenden mensen mee. De afgelopen jaren werd meer dan honderd miljoen euro opgehaald. Vanwege het 'antistrijkstokbeleid' wordt niemand uitbetaald. Van Veenendaal declareerde in 2011 echter ruim 160 duizend euro aan management fees via zijn eigen bv.

Van Veenendaal ontkent maandag in het AD zijn zakken te hebben gevuld met subsidiegeld. Hij noemt de berichten 'eenzijdig en ongefundeerd'. "Het ligt allemaal veel genuanceerder", aldus Van Veenendaal. In de Volkskrant noemt hij zijn handelen 'onhandig en 'een beetje dom zelfs'. Hij zou zoveel uren hebben gestoken in de actie dat hij geen tijd overhield voor zijn andere baan.