[WK Judo] Polling treft Oekraïense in eerste ronde

Boris (borisz)

In Rio de Janeiro is de loting verricht voor de wereldkampioenschappen judo die maandag van start gaan. In totaal doen er 680 judoka’s mee uit 123 landen. Thuisland Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Japan, Mongolië, Rusland en Zuid-Korea zijn de enige landen met een voltallig team van negen heren en negen dames.

De Nederlandse ploeg bestaat uit zeventien judoka’s, acht heren en negen dames. De meest opvallende loting voor een Nederlandse judoka is die van Marhinde Verkerk (-78 kg). De Rotterdamse is gekoppeld aan Akari Ogata. Tijdens de Olympische Spelen vorig jaar in Londen wist Verkerk nog van de Japanse te winnen.

Nummer één van de wereld Kim Polling (-70 kg) treft in de eerste ronde Luiza Gainutdinova uit Oekraïne. De eerste opponent van Linda Bolder (-70 kg), als vierde geplaatst, moet komen uit het duel tussen Maria Bernabeu uit Spanje en de Boliviaanse Anette Aguilar. Anicka van Emden(-63 kg), als vierde geplaatst, ontmoet de winnares van de partij tussen de Braziliaanse Katherine Campos en Yennifer Dominguez uit Guatemala.

Henk Grol (-100 kg), als tweede geplaatst, begint zijn jacht op een derde WK-medaille tegen de winnaar van het duel tussen Ji Ho Chim uit Zuid-Korea en Feyyaz Yazici uit Turkije. Dex Elmont (-73 kg), de nummer drie van de wereld en al twee keer tweede op een WK, start tegen Jan Gosiewski uit Groot-Brittannië.

Op de eerste dag zullen Jeroen Mooren en Mikos Salminen in actie komen in de categorie tot 60 kilogram. Mooren treft Artiom Arshanski uit Israel en Saminen neemt het op tegen Pavel Petrikov uit Tsjechië.