FOK!filmblik: Flesh and Blood (1922)

dekatophetspek

Vandaag keren we terug naar 27 augustus 1922. Het was namelijk op die dag dat de stomme film Flesh and Blood van Irving Cummings uitkwam. In de 72 minuten durende thriller zien we hoe David Webster (Lon Chaney) na 15 jaar gevangenschap uit de gevangenis ontsnapt. Uiteraard wil Webster weten hoe het met zijn dochter (Edith Roberts) gaat, die hij al jarenlang niet meer heeft gezien, maar tot zijn grote schrik ontdekt hij dat het mooie meisje zich verloofd heeft met de zoon van de klootzak door wie hij destijds in de bajes was gekomen. Webster zint echter op wraak.

Flesh and Blood

Waar ontzettend veel mooie films in het niets zijn verdwenen, is dat gelukkig niet het geval met dit pareltje. Flesh and Blood was een film in zes delen, waarin al gebruik werd gemaakt van kleurenfilm. In de oorspronkelijke film zat namelijk een segment met Chinese muzikanten die al in kleur was gefilmd, al hield dat in die tijd vaak niet veel meer in dan een gekleurde waas over de zwart-witte beelden.

Flesh and Blood 1

Regisseur Irving Cummings begon zijn loopbaan in 1909 als acteur in films zoals The World's Greatest Snare (1916), The Tree of Knowledge en het ondeugende Sex (beide uit 1920). Het was vanaf die tijd dat Cummings zich ging richten op het regisseren van films. De regisseur zou vooral bekend worden vanwege zijn populaire musicals met sterren zoals Betty Grable, Alice Faye, Carmen Miranda en Shirley Temple.

Flesh and Blood 2

Flesh and Blood is in Amerika al terechtgekomen in het publieke domein. Met andere woorden, via de website van Archive.org kunt u de gehele film gratis en voor niks downloaden, zonder dat u meteen een uilsKUIKen in uw nek heeft lopen hijgen. Ook staat de geheel geluidsloze film op YouTube.


Flesh and Blood uit 1922