Onderzoek schaliegas maandag openbaar

Redactie

De resultaten van het onderzoek naar de effecten van het boren naar schaliegas worden maandagochtend bekendgemaakt. Tegelijk met de bekendmaking van het onderzoek informeert minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) ook de Tweede Kamer, zo laat zijn ministerie zondagavond weten.

De conclusies van het rapport liggen sinds donderdagavond min of meer op straat. Het lekte uit via RTL. Uit het rapport zou blijken dat het boren naar schaliegas veilig kan. Kamp wilde vrijdag echter niets zeggen over het rapport.

Het kabinet sprak die dag wel over het boren naar schaliegas. Een besluit werd nog niet naar buiten gebracht, maar voor de komende week aangekondigd.

Van de twee coalitiepartijen verzet de PvdA zich tegen het boren naar schaliegas. De partij was eerst onder voorwaarden nog akkoord met proefboringen, maar vaart een andere koers sinds het partijcongres zich tegen het winnen van schaliegas keerde.

Partijleider Diederik Samsom wil de kwestie opnieuw voorleggen aan zijn leden als de techniek voortschrijdt en het boren schoon en veilig kan. In het regeerakkoord hebben PvdA en VVD geen afspraken gemaakt over het winnen van schaliegas.