[Vuelta] Roche de sterkste in tweede rit

Stefan (sportfreak)

De Ier Nicolas Roche heeft zondag de tweede etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. De renner van Saxo-Tinkoff was op de Alto do Monte da Groba de sterkste van vier aanvallers. Daniel Moreno kwam na 177,7 kilometer als tweede over de streep, voor Domenico Pozzovivo en Leopold König.

Bauke Mollema en Laurens ten Dam konden goed mee op de slotklim van de eerste categorie. Mollema werd negende op veertien tellen, Ten Dam gaf zeven seconden meer toe. Wout Poels verloor, net als onder anderen Samuel Sanchez en Sergio Henao, de aansluiting met de groep met favorieten.

Binnen Astana, dat zaterdag de ploegentijdrit won, wisselde de rode leiderstrui van schouders. Janez Brajkovic moest passen en wordt aan kop van het klassement vervangen door ploeggenoot Vincenzo Nibali. De Italiaan heeft acht seconden voorsprong op Roche. Haimar Zubeldia staat derde op tien seconden.

Na het vertrek uit Pontevedra kregen drie renners de zege van het peloton. Dagsucces zat er echter niet in voor Greg Henderson, Alex Rasmussen en Javier Aramendia, die op de slotklim door het werk van Movistar werden ingerekend. Alejandro Valverde kon de inspanning van zijn ploeg echter niet bekronen en eindigde als vijfde.

De Spanjaard zag zijn plannen worden gedwarsboomd door König. De aanval van de Tsjech werd gepareerd door Moreno, die Roche en de Italiaan Pozzovivo met zich mee kreeg. Roche beschikte van het viertal duidelijk over de beste benen en boekte zijn eerste profzege sinds 2009, toen hij kampioen van Ierland werd.