Kever-invasie in Overijssel

static

Het Overijsselse Tuk heeft last van een invasie aan bladhaantjes. De rood-blauwe kevertjes bedekken grote delen van muren, paden en deuren in het zestienhonderd zielen tellende dorp. Maar ze kruipen ook de huizen in, meldt de website natuurbericht.nl zondag. De kevers vormen geen risico voor de volksgezondheid.

Waarschijnlijk komen de kevers uit de naast de huizen gelegen maïsvelden. Binnenshuis zitten ze vooral op het aanrecht en op ramen en deuren. Tuinplanten laten de bladhaantjes over het algemeen met rust. Uitzondering zijn rabarber, zuring en varkensgres. Daar zijn de kevers juist verzot op. Inwoners zouden de kevers proberen weg te krijgen, onder meer met stofzuigers.

Hoewel bekend is dat de kevers massaal kunnen voorkomen, zijn de aantallen volgens de natuurwebsite in Tuk extreem. De beestjes planten zich zeer snel voort en kunnen soms wel drie maanden lang elke dag eitjes afzetten. Mogelijk komen de hoge aantallen door een extra generatie van de kevers, veroorzaakt door de warme zomer.