Mugabe bedreigt buitenlandse bedrijven

static

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe dreigt buitenlandse bedrijven de deur te wijzen. Die betichtte hij zondag in een toespraak van westerse bemoeienis met de Zimbabwaanse politiek.

Mugabe zei geen 'ideeën van Londen of Washington' te willen. "We hebben een land te besturen en we moeten de vrijheid genieten het te besturen."

Groot-Brittannië, voormalig kolonisator van Zimbabwe, de Europese Unie en de Verenigde Staten accepteren de grote overwinning van Mugabe in de presidentsverkiezingen eind juli niet. Er zou grootschalige stemfraude hebben plaatsgevonden. De westerse landen houden daarom vast aan economische sancties tegen Mugabe en leden van zijn regeringspartij.

Mugabe (89) werd donderdag beëdigd voor een nieuwe regeertermijn van vijf jaar. "Ik wil jullie duidelijk maken dat onze houding niet passief zal blijven", zei hij zondag. "We hebben er genoeg van en genoeg is genoeg."

Na zijn verkiezingswinst zwoer Mugabe zijn programma voort te zetten waarin hij 51 procent van de buitenlandse bedrijven en bedrijven van blanken in het land wil overdragen op zwarte Zimbabwanen. Na een vergelijkbaar programma, de grootschalige landonteigening van blanke boeren in 2000, kwam de Zimbabwaanse economie in een neerwaartse spiraal terecht. Waarschuwingen dat de economie onder het huidige programma eenzelfde lot wacht, worden weggewuifd.