[Upd] Explosief ontploft in Capelle aan den IJssel

Redactie

In een woonwijk in Capelle aan den IJssel is zondagochtend mogelijk een explosief gevonden. De directe omgeving is afgezet en de bewoners van een flat aan de Onacklaan hebben het advies gekregen niet op het balkon te komen.

De bewoners van vijf huizen moeten achterin hun woning blijven terwijl de Explosieven Opruimingsdienst onderzoek doet, meldde een politiewoordvoerster.

De politie ontdekte een tas met daarin het mogelijke explosief toen ze een man staande had gehouden die even daarvoor met een kniptang bij het nabijgelegen metrostation Capelsebrug had rondgelopen. De man kon zich niet identificeren, waarop de politie zocht naar aanwijzingen over zijn identiteit. Daarbij werd de tas gevonden achter een geparkeerde auto.

Update 12.37 uur
Het explosief dat de politie zondagochtend vond in een tas achter een auto in Capelle aan den IJssel is even voor het middaguur veilig tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde op een braakliggend terrein niet ver van de Onacklaan, waar het explosief werd gevonden, meldt de politie. Een 35-jarige man die zich in de buurt van de vindplaats van de tas verdacht gedroeg, is aangehouden en zit vast.

De politie kreeg rond 05.30 uur een melding dat bij metrostation Capelsebrug een man met een kniptang liep. Toen de man zijn identiteitsbewijs niet kon tonen werden zijn spullen doorzocht. Daarbij werd in een tas achter een auto het explosief aangetroffen. De man werd daarop opgepakt.

Een eerste onderzoek wijst uit dat de man het explosief vermoedelijk wilde gebruiken bij een plofkraak op een geldautomaat.