FOK!filmblik: The War of the Worlds (1953)

dekatophetspek

Vandaag trekken we het FOK!filmblik open om daar een prachtige film in aan te treffen, die precies 60 jaar geleden zijn debuut maakte in de bioscopen. The War of the Worlds was gebaseerd op een klassiek verhaal van de Britse grootmeester Herbert George Wells. De verhalen van Wells spraken velen aan en waren vanaf 1902 al de basis voor vele avontuurlijke rolprenten. Zo verschenen er verfilmingen van zijn boeken First Men in the Moon, The Island of Dr. Moreau, The Shape of Things to Come, The Invisible Man, The Food of the Gods en The Time Machine.

war of the worlds 1

In 1953 mocht regisseur George Pal zich wagen aan een verfilming van het beroemde boek The War of the Worlds. Pal was daar uiteraard de aangewezen persoon voor, gezien het feit dat de cineast zijn kunnen al had bewezen met zijn films Destination Moon en When Worlds Collide. Vooral voor die tijd waren de special effects in deze sciencefiction film adembenemend en angstaanjagend tegelijk. Op subtiele wijze verwerkte de filmmaker de actuele situatie van die tijd in het verhaal. In 1953 was de Koude Oorlog tussen de twee wereldmachten Amerika en de Sovjet Unie in volle gang, al liet Pal 'het rode gevaar' in deze film uit de ruimte komen, in plaats van uit het Oostblok.

war of the worlds 2

Het verhaal van The War of the Worlds begint op een avond als er een enorme komeet neerstort in Amerika. In plaats van dekking te zoeken komt het volk in grote getale naar het gecrashte hemellichaam toe en al snel wordt het een feestje op de locatie met eettentjes en vrolijk volk dat zich met de neergestorte komeet op de foto laten zetten. Aan al die gezelligheid komt echter snel een einde als men radioactieve straling ontdekt. De 'steen' komt tot leven en begint met het uitmoorden van de bevolking. Ondertussen wordt bekend dat er overal op de planeet dergelijke meteorieten zijn aangetroffen en het duurt dan ook niet lang voordat de hele wereldbevolking de strijd met de bewoners van de planeet Mars aan moeten gaan om te overleven. Complete legers worden uitgeroeid en zelfs atoombommen kunnen de wezens niet tegenhouden.

war of the worlds 3

Wat The War of the Worlds vooral zo episch maakt is het prachtige gebruik van de hallucinerende kleuren. De film won dan ook zeer terecht een Oscar voor haar special effects. Het verhaal in Pal's film wijkt behoorlijk af van het originele verhaal van Wells. Zo zijn de driepotige ruimteschepen vervangen door een soort van vliegende schotels en zijn de buitenaardse wezens ook menselijker dan de kwalachtigen uit Wells' boek. Ook had Pal graag gebruik gemaakt van de op dat moment nog gloednieuwe 3-D technieken, maar de studio wilde daar geen geld in steken.

war of the worlds de remake van spielberg
De remake van Spielberg uit 2005

The War of the Worlds zou nog vele jaren als inspiratiebron dienen voor velen. Zo verscheen in 1978 de plaat Jeff Wayne's Musical Version of The War of the Worlds, gevolgd in 1981 door de Poolse film Wojna światów – Następne Stulecie oftewel The War of the Worlds: Next Century. In 1988 werd er van het klassieke verhaal van Wells een tv-serie gemaakt die maar liefst twee seizoenen lang op de Amerikaanse televisie te zien was. 2005 was ook een goed jaar voor de liefhebbers van The War of the Worlds. Er verschenen dat jaar maar liefst drie speelfilms met hetzelfde thema, geregisseerd door respectievelijk Steven Spielberg, Timothy Hines en David Michael Latt. De film van Latt verscheen bij Asylum onder de titel The Worlds in War. Ook Scary Movie 4, Mars Attacks! en The Night That Panicked America lieten zich stuk voor stuk inspireren door het spannende verhaal.

Ook de legendarische stop-motion pionier Ray Harryhausen ging ooit aan de slag met het epische sciencefiction verhaal. In de proefopname heeft het buitenaardse wezen het inktvisachtige uiterlijk, zoals het ook werd omschreven in het boek van Wells. Helaas maakte men geen gebruik van de diensten van de legendarische Harryhausen, maar zijn de opnames hieronder te bekijken.

Van The War of the Worlds bestaat ook een versie van 30 seconden, waarin alle rollen worden vertolkt door konijnnen. Die kun je hier bekijken.