'Winning schaliegas kan veilig'

Redactie

Met de winning van schaliegas in Nederland kan een begin worden gemaakt. Boren naar schaliegas kan op een veilige manier, meldt RTL Nieuws donderdag op basis van een geheim advies aan het kabinet.

Het onderzoek vond plaats op verzoek van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). Het rapport wordt volgens de zender vrijdag besproken in de ministerraad.

Schaliegas houdt de gemoederen in Nederland al een tijdje bezig. Zo klonken dit voorjaar tijdens een debat in de Tweede Kamer vooral bezorgde geluiden bij de oppositie. Partijen gaven aan te vrezen dat de drinkwatervoorziening gevaar loopt omdat voor de winning met chemicaliën wordt gewerkt.

Een paar weken daarvoor had waterbedrijf Vitens al gewaarschuwd dat de drinkwatervoorraad kan worden vervuild door de winning van schaliegas. Hierop spraken bierbrouwers en frisdrankfabrikanten, voor wie schoon drinkwater van cruciaal belang is, zich ook tegen de winning uit. Ook gaven critici eerder al aan te vrezen voor aardschokken.

Ongeveer een week na het debat in de Kamer, waarin de PvdA nog akkoord ging met proefboringen naar schaliegas mits die schoon en veilig genoeg kunnen worden uitgevoerd, besloot de coalitiepartij in de Kamer toch tegen de proefboringen te stemmen. Die draai kwam nadat het PvdA-congres zich had uitgesproken tegen de proefboringen naar schaliegas. PvdA-leider Diederik Samsom gaf destijds wel aan dat als de techniek voortschrijdt en het boren schoon en veilig kan, de kwestie opnieuw aan de leden zou worden voorgelegd.

Schaliegas is aardgas dat wordt gewonnen uit het gesteente schalie. Om de steenlaag waarin het gas zit te bereiken worden boringen uitgevoerd. Om het gas te laten vrijkomen worden onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in de steenlaag gespoten.