VVD en PvdA leveren weer zetels in

static

Coalitiepartijen VVD en PvdA zakken wederom in de Politieke Barometer. Regeringspartij VVD daalt twee zetels naar 29 ten opzichte van de peiling van juli. De PvdA verliest er drie en zakt volgens onderzoeksbureau Ipsos Synovate naar twintig virtuele zetels in de Tweede Kamer. De coalitie bezet daarin volgens de peiling nu 49 zetels.

De PVV en D66 lijken te profiteren van het zetelverlies van de coalitie. De partij van Geert Wilders krijgt er twee zetels bij ten opzichte van een maand geleden en stijgt naar 26. Ook D66 wint er twee en gaat naar negentien zetels.

De SP stijgt van vijftien naar zestien, het CDA wint een zetel en gaat naar veertien en 50 Plus zakt van tien naar negen. De ChristenUnie zakt van vijf naar vier, GroenLinks stijgt van vier naar vijf en SGP en Partij voor de Dieren blijven staan op vier zetels.

De helft van de respondenten denkt dat het kabinet niet voldoende steun weet te vinden voor het bezuinigingspakket van zes miljard euro voor de begroting van 2014. Dertig procent denkt dat dit wel gaat lukken.