Aantal meldingen mazelenzieken weer iets toegenomen

anoniem_22072019025900

Het aantal meldingen van besmettingen met mazelen is de afgelopen week met 127 gestegen, iets meer dan de 114 meldingen van een week eerder. Sinds 1 mei zijn 1162 mensen besmet geraakt met de ziekte, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In werkelijkheid ligt dat aantal veel hoger.

Zes mensen werden met de ziekte opgenomen in het ziekenhuis. In totaal tien gezondheidsmedewerkers hebben de infectie opgelopen tijdens hun werk. Vorige week stond die teller nog op negen. De meeste zieken (96 procent) zijn ongevaccineerd en zijn tussen de 4 en 12 jaar.

Er is de afgelopen week ook een nieuwe GGD-regio bijgekomen waar de ziekte is gemeld, namelijk Zuid-Holland West. De meeste zieken wonen in de biblebelt, waar veel ouders hun kinderen niet laten vaccineren vanwege hun geloof.

Het RIVM spreekt nog steeds van een algemene daling, ook al waren er de afgelopen week meer meldingen dan een week eerder. Dat heeft volgens het instituut te maken met de zomervakantie. Het hoogtepunt van de epidemie wordt in het najaar verwacht.