Fietsframes niet verplicht genummerd

anoniem_22072019025900

Het verplicht nummeren van fietsenframes is van de baan. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van framenummerverplichting en kwam tot de conclusie dat het niet helpt om het aantal gestolen fietsen terug te dringen.

Momenteel heeft zestig procent van alle fietsen die verkocht worden een framenummer. In de praktijk blijkt dat veel mensen niet weten wat het unieke nummer van hun fiets is. Daarnaast is de aangiftebereidheid laag: slechts een kwart van de mensen doet aangifte bij fietsendiefstal.

Zolang dit niet verbetert heeft het geen zin om fietsen verplicht te nummeren, vindt Schultz. Bovendien blijkt dat in Denemarken, waar al sinds 1948 fietsframes verplicht worden genummerd, gestolen rijwielen wel beter geïdentificeerd kunnen worden maar dat dit niet leidt tot minder fietsendiefstal.

Schultz wijst er wel op dat het aantal gestolen fietsen in Nederland sinds de jaren negentig afneemt. Dit komt vooral door de veelplegersaanpak van politie en justitie, de inzet van de zogeheten lokfiets en het geven van goede voorlichting over goede sloten en het inrichten van goede stallingen.