Helft 5-jarigen krijgt zakgeld

static

Bijna de helft van de kinderen van 5 jaar krijgt zakgeld. Ze krijgen gemiddeld vijftig cent per week. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), schrijft Metro.

Het instituut is verbaasd over het percentage (45 procent) 5-jarigen dat zakgeld krijgt. Zelf adviseert het Nibud ouders kinderen pas vanaf hun zesde zakgeld te geven, omdat ze dan leren rekenen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat twee op de tien kinderen van 10 nog geen zakgeld krijgen. Ook dat vindt het Nibud verbazend en bovendien onverstandig. Door kinderen zakgeld te geven leren ze met geld om te gaan en te beseffen dat geld ook op kan raken.

Drie op de tien kinderen met zakgeld mogen helemaal zelf bepalen waaraan ze het uitgeven. Andere kinderen hebben met hun ouders afgesproken dat ze bijvoorbeeld een deel sparen of eerst overleggen voor ze iets kopen.

Kinderen besteden hun zakgeld meestal aan kleine speeltjes, snoep en snacks en knutselspullen. Bijna de helft doet weleens klusjes voor een extra zakcentje. Meehelpen in de tuin, de auto wassen en de kamer opruimen zijn de populairste klusjes.