D66 wil opheldering over 'stealth-sms'

SunChaser

D66 wil opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de inzet van onzichtbare sms-berichten die de politie naar mobiele telefoons stuurt om verdachten zo te kunnen volgen. Volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen zijn deze zogeheten 'stealth-sms'jes' een inbreuk op de privacy van burgers. Dat laat het Kamerlid woensdag weten na berichtgeving over de kwestie in Trouw.

"Zonder het te weten worden burgers nu door de politie gevolgd en dat is een grote inbreuk op hun privacy", aldus Berndsen. Volgens haar ontbreekt een wettelijk kader voor de inzet van de berichten. "Het is mij onduidelijk onder welke voorwaarden dit wettelijk mag en wie de inzet van deze sms'jes bepaalt. Is dit aan de rechter-commissaris of beslissen agenten dit zelfstandig?", wil het Kamerlid weten.

De stealth-sms is een onzichtbaar sms-bericht dat de politie verzendt, waardoor de telefoon contact maakt met een zendmast. Door informatie op te vragen bij een telecommunicatieaanbieder kan de politie bepalen waar een verdachte ongeveer is.

De Nederlandse politie maakt grootschalig gebruik van deze sms'jes meldde privacywaakhond Bits of Freedom, die een interne richtlijn van de politie in handen kreeg, deze week. De organisatie vindt de regels voor de politie te ruim. Zo zou de inzet van de stealth-sms alleen moeten worden gemeld als deze als bewijs moet dienen in een zaak.

Berndsen wil duidelijkheid over de inzet van stealth-sms'jes en wil dat hier 'een fatsoenlijk gesprek' over komt in de Tweede Kamer. D66 is bezig met het opstellen van schriftelijke vragen aan minister Opstelten.