Amsterdamse beurs begint lager

SunChaser

De Amsterdamse aandelenbeurs begint woensdag waarschijnlijk lager. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met verliezen openen. Beleggers wachten vooral op de vergaderingsnotulen van de Federal Reserve en de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole.

,,De AEX zal iets lager openen na het gemengde beeld in Azië en New York. Het zal een rustige handelssessie worden waarbij wordt gewacht op de laatste notulen van de Fed. Beleggers zijn vooral benieuwd of daar wat in staat over het moment waarop met de afbouw van de steun zal worden begonnen. Eerder op de dag komen ook nog de Amerikaanse huizenverkopen naar buiten“, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

In Amsterdam opende Heineken de boeken. De bierbrouwer heeft in de eerste 6 maanden van 2013 flink de druk gevoeld van de moeilijke marktomstandigheden in de ontwikkelde markten. De omzet en winst bleven op autonome basis, dat wil zeggen exclusief overnames, vlak ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook voor de rest van het jaar verwacht Heineken weinig verandering in de omstandigheden.

Heijmans leed in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 5 miljoen euro vanwege onder meer reorganisatielasten. Wel realiseerde het bouwbedrijf een onderliggend positief resultaat. De onderneming wil maximaal 1,7 miljoen aandelen uitgeven om de balans te versterken en in te kunnen spelen op innovatieve opdrachten.

Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil (AMX) liet weten de financiering voor het bod op KPN rond te hebben. AMX verwacht het officiële bod op KPN in september te lanceren. KPN liet op zijn beurt weten op 2 oktober een buitengewone aandeelhoudersvergadering te houden over de voorgenomen verkoop van de Duitse dochteronderneming E-Plus aan Telefónica.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkse beurzen woensdag een gemengd beeld zien, waarbij vooral werd gewacht op de vergaderingsnotulen van de Fed. In Tokio eindigde de Nikkei na een schommelende sessie 0,2 procent in de plus.

Na vier verliesbeurten op rij, toonden de beurzen op Wall Street dinsdag bij het sluiten van de handel een gemengd beeld. De Dow-Jonesindex werd kort voor het slot net in het rood getrokken, terwijl de S&P 500-index en de Nasdaq ruim op positief terrein eindigden. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 15002,99 punten. De S&P 500 sloot 0,4 procent hoger op1652,35 punten en de Nasdaq boekte een winst van 0,7 procent tot 3613,59 punten.

Op de Europese aandelenbeurzen werden eerder op de dag flinke verliezen geleden. Beleggers namen geen nieuwe posities meer in vanwege de onzekerheid over de mogelijke afbouw van het stimuleringsbeleid in de Verenigde Staten. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent lager op 368,93 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 553,13 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen 0,2 en 1,4 procent achteruit.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3415 dollar waard, tegen 1,3427 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 104,64 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,5 procent goedkoper, op 109,62 dollar.