Oorlogsheld Winckel (100) overleden

Redactie

De Nederlandse militair Gus Winckel is zaterdag op 100-jarige leeftijd overleden. Dat zegt zijn zoon tegen de Australische radiozender ABC. "Hij had zes maanden geleden een ongeluk waarbij hij zijn heup brak", vertelt Shayne Winckel aan de zender. "Hij leek het niet te redden, maar telkens leefde hij weer op. Tegen het einde had hij problemen met bewegen."

Winckel hielp Nederlandse vluchtelingen uit de Jappenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De piloot is vooral bekend van zijn heldendaden tijdens de aanval op de Australische plaats Broome. Hij wist toen als eerste luitenant van het Nederlands-Indische leger een Japanse vlieger uit de lucht te schieten met een machinegeweer.

Shayne Winckel reisde vorig jaar nog naar Broome met zijn twee broers om de aanval van zeventig jaar geleden te herdenken. "We werden daar koninklijk ontvangen", vertelt hij. In de Australische plaats Moruya staat een standbeeld voor de militair, omdat hij daar tijdens de oorlog vanuit zijn bommenwerper een Japanse onderzeeër wist uit te schakelen.

In Nederland is hij in 1942 geëerd met een Bronzen Kruis met eervolle vermelding, dat later werd omgezet in een Bronzen Leeuw. Op 3 november zou Winkel 101 jaar oud worden. Hij laat zijn 92-jarige vrouw en drie zoons achter.