Opnieuw versperring WOII gevonden in Nijmegen

anoniem_22072019025900

Voor de tweede keer in twee weken is bij graafwerkzaamheden rond de Waalbrug in Nijmegen een versperring uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dit keer gaat het om wegafsluitingsblokken, die waarschijnlijk door de Duitsers zijn geplaatst om het verkeer te reguleren, meldt de gemeente dinsdag.

De betonnen blokken liggen net ten noorden van de plek waar begin augustus een tankversperring werd aangetroffen. Op de plek van de vondst wordt momenteel gewerkt aan een verlenging van de Waalbrug.

Na de oorlog is geprobeerd de betonblokken te slopen door ze op te blazen. Het grootste blok van elf lang en ongeveer drie meter hoog en breed is daardoor in twee delen uiteengevallen. Het tweede blok van vijf bij drie meter is intact gebleven. Op beide betonblokken zijn mortier- en kogelinslagen te zien.

Op twee van de drie delen die nu zijn uitgegraven is een rood-witte markering te zien. Op deze delen is met hout een pijl aangebracht, bedoeld om richting te geven aan het verkeer. Daarvan zijn nog houtresten aanwezig. Woensdag worden de blokken opgetakeld. Ze worden opgeslagen tot een geschikte plek is gevonden om ze neer te zetten.

De eerder aangetroffen zogeheten aspergeversperring is in de maanden voor de Duitse inval aangelegd door de Nederlandse krijgsmacht om het tanks moeilijk te maken de stad in te komen. Deze constructie van staal en beton is gevonden aan de noordkant van de Waalbrug en meet naar schatting twaalf bij 3,5 meter.

Bij de Waalbrug wordt een nevengeul gegraven, waardoor de Waal aan de kant van Lent meer ruimte krijgt. Dit moet de risico's op overstromingen inperken. De werkzaamheden begonnen vorig jaar en moeten in 2016 zijn afgerond. Vorige maand werd bij werkzaamheden aan de damwand van de Waalkade nog een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.