Sotheby's: verkoop gestolen werk nog niet rond

MarcusViridis

De verkoop van een gestolen werk van de Nederlandse kunstenaar Jan Schoonhoven door veilinghuis Sotheby's in Londen is nog niet definitief. Dat laat het Londense veilinghuis dinsdagavond weten in een verklaring.

NRC Handelsblad meldde dinsdag dat de Londense vestiging van Sotheby's dit voorjaar in Londen een werk van Schoonhoven heeft geveild dat kort daarvoor was gestolen uit Museum van Bommel van Dam in Venlo. Sotheby's zou het witte reliëf van papier-maché en latexverf, dat voor bijna 214 duizend euro werd verkocht, hebben geveild ondanks een waarschuwing van het Art Loss Register, de Londense databank met gestolen kunst.

Het veilinghuis schrijft dat het Art Loss Register Sotheby's voorafgaand aan de verkoop van het kunstwerk heeft gebeld vanwege een mogelijke link met een gestolen werk in de databank. Sotheby's gaf vervolgens aan dat de titel op de achterkant van het werk niet overeenkomt met die in het gestolenkunstregister. Het veilinghuis stelt dat het Art Loss Register daarop niet heeft gemeld dat het toch om een gestolen kunstwerk ging.

In welk stadium de verkoop zich precies bevindt, is niet bekendgemaakt, evenmin als de koper. Sotheby's zegt de autoriteiten te helpen bij het onderzoek.