Belkin neemt Sanchez mee naar Vuelta

Peterselieman

Luis Leon Sanchez is door Belkin opgenomen in de selectie voor de Vuelta, die zaterdag begint in Vilanova de Arousa. Voor de Spanjaard wordt het zijn eerste grote ronde dit jaar. Hij moet de kopmannen Bauke Mollema en Laurens ten Dam bijstaan in de bergen. Met Theo Bos hoopt de Nederlandse formatie op succes in de sprints.

De selectie van de 29-jarige Sanchez is verrassend. De meervoudig Spaans kampioen tijdrijden werd genoemd in de zaak rond dopingarts Eufemiano Fuentes. Hij werd dit seizoen aanvankelijk aan de kant gehouden door Belkin en maakte pas in de Ronde van België in mei voor het eerst zijn opwachting.

Naast Sanchez kunnen Mollema en Ten Dam ook op de steun van Stef Clement en Juan Manuel Garate rekenen. "Met Laurens en Bauke hopen we zo hoog mogelijk te eindigen in het klassement", verklaart ploegleider Erik Dekker. "Het wordt voor hen een uitdaging om na de Tour opnieuw mentaal en fysiek diep te gaan."

Volgens Dekker moeten de nummer zes en dertien van de laatste Tour de France direct bij de les zijn. "Ze zullen vanaf het begin goed moeten zijn, want na de ploegentijdrit van de eerste dag wachten er meteen een paar aankomsten bergop."

"Met Theo hopen we op een dagzege", vervolgt de ploegleider. "Hij heeft maximaal vijf kansen, want zo veel vlakke ritten zijn er niet. Anderzijds wordt het voor hem belangrijk om te zien in hoeverre hij in staat is de bergen over te komen en of hij een grote ronde uit kan rijden."

Het is in Spanje aan de Duitser Robert Wagner en de Australiërs David Tanner en Graeme Brown om Bos in stelling te brengen. Wagner vervangt Mark Renshaw, die ziek is en daardoor niet van start kan gaan.

De volledige selectie:

Theo Bos, Graeme Brown, Stef Clement, Laurens ten Dam, Robert Wagner, Juan Manuel Garate, Bauke Mollema, Luis Leon Sánchez en David Tanner.