Maagdelijkheidtest schoolmeisjes in Indonesische stad

Redactie

Het Indonesische Prabumulih wil schoolmeisjes voortaan onderwerpen aan een maagdelijkheidstest. Zo wil de Zuid-Sumatraanse stad seks voor het huwelijk ontmoedigen en voorkomen dat meisjes in de prostitutie belanden.

Muhammad Rasyid, verantwoordelijk voor het onderwijsbeleid in Prabumulih, joeg met zijn voornemen tal van Twitteraars en Facebookgebruikers op de kast. Indonesische hoogwaardigheidsbekleders haastten zich dinsdag om hun ongenoegen uit te spreken over het plan. Dat zou de mensenrechten schenden en discriminatoir zijn.

Maar Rasyid geeft vooralsnog geen krimp. Toen hij de maagdelijkheidstests maandag aankondigde en meteen maar financiering voor de maatregel voorstelde, voelde hij de bui naar eigen zeggen al hangen. Rasyid zei erop te rekenen dat zijn plan op weerstand zou stuiten, maar bleef erbij dat het 'een juiste manier is om kinderen te vrijwaren van prostitutie en vrije seks'.

Als Rasyid de gemeenteraad niet voor zijn voorstel wint, gaat het echter niet door. Volgens minister van onderwijs Mohammad Nuh maakt het plan inbreuk op gemeenschappelijke waarden. Het provinciale hoofd onderwijs liet dinsdag weten dat hij Prabumulih heeft gevraagd het voornemen te laten vallen.

Indonesië is 's werelds grootste moslimland. Het gros van de Indonesiërs hangt een gematigde, verdraagzame variant van de islam aan, en het land kent scheiding van religie en staat. Maar een flinke groep conservatieve scherpslijpers vreest dat de snelle modernisering van Indonesië rampzalige gevolgen heeft voor de zeden.

De Nationale Commissie voor Kinderbescherming kijkt met argusogen naar die groep, die sommige politici zouden willen paaien met ideeën als Rasyids maagdelijkheidstest. Met zijn plan is de Sumatraanse bestuurder 'enkel uit op populariteit', zei Aris Merdeka Sirait van de Kinderbescherming.