Hogeschool Leiden eist geld bommeldsters

Redactie

De Hogeschool Leiden wil de financiële schade van de valse bommelding op 26 april verhalen op de twee verdachten. Dat laat de hogeschool dinsdag weten. De twee vrouwen van 19 en 20 jaar worden gedagvaard en moeten voor de rechter verschijnen, bevestigt het Openbaar Ministerie.

Hoe hoog de claim is, wil een woordvoerder van de hogeschool dinsdag niet kwijt. "Een aantal mensen kon zijn werk niet meer doen, toetsen moesten worden verzet en daarvoor moesten weer nieuwe surveillanten worden ingehuurd", aldus de woordvoerder. "Zoiets loopt aardig op."

De twee vrouwen zouden dinsdag oorspronkelijk op een zogeheten Taakstraf Openbaar Ministerie-zitting verschijnen. Die werd ingetrokken nadat de hogeschool aan het OM had laten weten een vordering in te dienen. Bij een TOM-zitting kan een officier van justitie een verdachte een taakstraf of boete opleggen. Wanneer de rechtszaak plaatsvindt, is nog niet bekend.

De verdachten studeren aan de Hogeschool Leiden. Na de bommelding rond 14.30 uur ontruimde de politie het gebouw, waarbij driehonderd aanwezigen werden geëvacueerd. De politie wil de kosten van de evacuatie ook op de verdachten verhalen.

De bommelding zorgde voor veel ophef, omdat een paar dagen daarvoor een jongen via internet had gedreigd met een schietpartij op scholen in Leiden. De studentes werden in juli aangehouden. Een van hen bekende samen met de andere de valse melding te hebben gedaan.