Timmermans: minder hulp aan Egypte

anoniem_22072019025900

De Europese Unie moet de hulp aan Egypte terugschroeven. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zal dat woensdag bepleiten tijdens overleg met zijn EU-collega's over de crisis in Egypte.

"Wat Nederland betreft dienen aan de gebeurtenissen van de afgelopen dagen concrete gevolgen te worden verbonden", schrijft Timmermans dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. "Nederland wil dat in EU-verband de mogelijkheden voor verdere opschorting van steun en de criteria voor eventuele hervatting hiervan in kaart worden gebracht."

Op de agenda staat verder de levering van militaire goederen aan Egypte. Vooruitlopend op de uitkomst van het overleg hierover heeft de douane alvast opdracht gekregen de export van militaire goederen vanuit Nederland naar Egypte tegen te houden, meldt Timmermans.

Nederland heeft vrijdag al twee hulppprogramma's aan de Egyptische overheid stopgezet. De steun aan maatschappelijke organisaties wordt wel voortgezet. "Juist deze groepen moeten worden gesteund in deze moeilijke tijden", schrijft Timmermans.

Het geweld in Egypte laaide vorige week op, nadat president Mohammed Morsi begin vorige maand door het leger was afgezet. Nederland sluit zich aan bij de EU-verklaringen waarin het geweld in Egypte is veroordeeld. "Nederland pleit ervoor dat de EU de politieke boodschap over blijft brengen in gebalanceerde bewoordingen, die de EU in staat stelt met alle partijen in gesprek te blijven", schrijft Timmermans.

Volgens Timmermans moeten de autoriteiten stoppen met excessief geweld tegen betogers en moet het pro-Morsi-kamp stoppen met provocaties en het gebruik van wapens. Hij pleit verder voor 'actieve bescherming door beide zijden van moskeeën en kerken' en voor de 'actieve bescherming van vrouwen en minderheidsgroepen'.

De Tweede Kamer had Timmermans gevraagd om een brief met het standpunt van het kabinet over Egypte, voorafgaand aan het Europese overleg van woensdag.