'Trek paspoort pedo's in tegen kindersekstoerisme'

Redactie

Om kindersekstoerisme tegen te gaan moet Nederland de paspoorten van pedoseksuelen met een hoge recidivekans intrekken. Dat schrijft Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld Corinne Dettmeijer in een dinsdag verschenen rapport.

De drempel om naar het buitenland te gaan om daar slachtoffers te maken is volgens Dettmeijer laag. De kans om daarvoor opgepakt en vervolgd te worden is in veel landen volgens haar verder klein. Een vliegticket is eenvoudig te boeken en het oprichten van een weeshuis of school is in veel ontwikkelingslanden bijzonder welkom, concludeert de rapporteur.

Dettmeijer inventariseerde in het rapport 'Barrières tegen kindersekstoerisme' de mogelijkheden om Nederlandse kindersekstoeristen aan te pakken en concludeerde dat beschikbare mogelijkheden beter moeten worden benut. Bij drugsdelinquenten wordt het paspoort al ingetrokken, maar deze optie zou minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ook moeten inzetten bij veroordeelde pedoseksuelen die een grote kans hebben weer de fout in te gaan, zo luidt het advies.

Verder is Dettmeijer ook voorstander van een wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om een reisverbod voor deze groep pedoseksuelen in te stellen. "Het opleggen van zo'n reisverbod is echter alleen effectief wanneer ook op naleving wordt toegezien."

Van minstens 34 Nederlanders is nu bekend dat zij in het buitenland vastzitten of op borgtocht vrij zijn in verband met een zedendelict met kinderen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet altijd wordt ingelicht.