Dijsselbloem belooft beperkte groei economie

Redactie

Volgend jaar is er absoluut economische groei. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maandag tijdens een PvdA-bijeenkomst in Amsterdam. "Maar de jaarlijkse groei zoals we die in de jaren negentig hadden komt niet meer terug. En dat wil ik ook niet, want dat was geen duurzame groei."

Het Centraal Planbureau (CPB) maakte vorige week bekend dat de economie in 2014 met 0,75 procent groeit, maar in die raming is het nieuwe bezuinigingspakket van zes miljard euro nog niet meegenomen. Algemeen wordt aangenomen dat de nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen de economische groei remmen, maar Dijsselbloem rekent er op dat Nederland volgend jaar toch in de plus uitkomt. Volgens hem zijn het niet de bezuinigingen die de crisis hebben veroorzaakt of de economische groei tegenhouden.

Een van de grootste pijnpunten van de Nederlandse economie is de woningmarkt, zei de minister. Maar ook daar ziet hij lichtpunten. "Ik ga geen koopadvies geven of een oproep doen om geld uit te geven. Maar ik durf wel te zeggen dat dit geen ongunstige tijd is om een huis te kopen. De rente heeft zijn dieptepunt bereikt en gaat weer stijgen en de huizenprijzen lijken zich te stabiliseren."

De zes miljard euro aan bezuinigingen vindt Dijsselbloem 'slecht nieuws', maar ook als de PvdA niet met de VVD in een coalitie had gezeten had hij dit bedrag bezuinigt. Volgens de minister liggen de overheidsuitgaven volgend jaar 24 miljard euro hoger dan de inkomsten.

"De norm van drie procent begrotingstekort hebben we voor dit jaar en de facto ook voor 2014 al losgelaten. Maar we laten de overheidsfinanciën niet uit de hand lopen." Dijsselbloem werd niet concreet over welk deel van het pakket uit lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven zal bestaan. Volgens hem is de verhouding tussen bezuinigingen en lastenverzwaringen voor een groot deel een 'definitiekwestie'. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is er fel op gebrand dat de lastenverzwaringen niet meer dan een derde van het hele pakket zijn.