Turkije hekelt gebrek aan actie inzake Egypte

anoniem_22072019025900

Turkse regeringsleiders hebben maandag forse kritiek geleverd op de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) en de Turkse secretaris-generaal van de organisatie omdat er geen standpunt wordt ingenomen ten aanzien van de crisis in Egypte.

De Turkse vicepremier Bekir Bozdag zei dat Ekmeleddin Ihsanoglu beter zijn ontslag kan indienen dan aan te blijven bij een organisatie die niets doet. Huseyin Celik, vicevoorzitter van de Turkse AK-partij, uitte afgelopen weekend via Twitter al stevige kritiek op Ihsanoglu.

In een interview met de Turkse krant Hürriyet zei Ihsanoglu dat hij persoonlijk van mening is dat de gebeurtenissen in Egypte 'wreedheden' zijn en een 'schending van de mensenrechten'. Hij benadrukte echter dat de OIC slechts bij consensus van de 57 lidstaten beslissingen kan nemen.

Turkije steunde de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi en had felle kritiek op de machtsgreep van het Egyptische leger en de harde actie tegen de aanhang van Morsi. Turkije riep vorige week zijn ambassadeur in Egypte terug voor overleg.