De Jeugd van Tegenwoordig is minder destructief

anoniem_22072019025900

De Jeugd van Tegenwoordig heeft de nodige transformaties ondergaan sinds de band doorbrak met het nummer Watskeburt. "In 2005 was onze bandfilosofie eigenlijk twee woorden: totale destructie", zegt Faberyayo voor de camera van Novum Nieuws. "Dat is nu toch wel minder", vult Willie Wartaal aan.

"Toen was onze insteek: we gaan een jaar lang het onderste uit de kan halen en dan als een vuurpijl exploderen in de lucht. Maar het is toch allemaal een beetje anders gelopen." Vjèze Fur heeft de zaken anders beleefd. "Dat had ik niet per se. Ik dacht gewoon... ik dacht er niet eens aan. Ik was gewoon aan het gaan."

De rappers hadden destijds geen idee hoe ver ze zouden komen met hun muziek en doen niet aan langetermijnplanning. "Het was in 2005 niet iets wat in een agenda stond: oh jongens, over acht jaar Lowlands, Alphatent voor de tweede keer, vierde album."

Op 27 september brengen de mannen, die bekendstaan om hun aparte songteksten, hun vierde album uit. Op Lowlands maakten ze de naam bekend: Ja Natuurlijk. "Het album is een lappendeken van verschillende stijlen", vat Faberyayo samen.

Volgens de rappers is teleurstelling verder een terugkerend thema op de plaat. "Ik denk gewoon dat je soms slecht gaat en soms lekker", legt Vjèze Fur uit. "Als je alleen maar lekker gaat, ga je automatisch niet meer lekker", voegt Faberyayo toe. "Want lekker gaan is de andere kant van slecht gaan, het is een soort yin en yang. En als het alleen maar grijs is, ga je ook niet meer lekker." Willie Wartaal is het daar niet helemaal mee eens. "Het witte wordt grijs, dat is het meer."