Bezoekersaantal filmdebuut Yolanthe valt tegen

ArtistA (Jonathan)

De Nederlandse bioscoopopbrengsten van Pain & Gain zijn niet om over naar huis te schrijven. De actiefilm met naast Mark Wahlberg en Dwayne Johnson ook Yolanthe Sneijder-Cabau in een piepklein rolletje was sinds de première afgelopen donderdag in 43 bioscoopzalen te zien en bracht ruim 143 duizend euro op. Daarmee komt de film binnen op een zevende plaats. Dat bleek maandagmiddag uit cijfers van bioscoopvereniging NVF.

Universal Nederland wijt de tegenvallende bioscoopcijfers vooral aan het feit dat de film al op 26 april in de Verenigde Staten in première ging. Zo wordt het internetpiraten wel erg gemakkelijk gemaakt, vindt de filmmaatschappij.

Overigens deed Pain & Gain het in Turkije, waar echtgenoot Wesley Sneijder razend populair is als voetballer bij Galatasaray, ronduit belabberd. De film ging daar half juli in première en haalde in totaal nog geen 139 duizend euro op, nog minder dus dan in Nederland in vier dagen, wat te vergelijken is met landen als Kroatië, Bulgarije en Finland.

De recensies over Pain & Gain zijn doorgaans matig. Op filmsite Rotten Tomatoes haalt de film een score van 46 procent bij de recensenten en 53 procent bij het publiek. Zij wijzen vooral op de rechttoe-rechtaan actiescènes en het explosieve geweld waar regisseur Michael Bay om bekendstaat.

Wahlberg vertelde eerder wel potentieel te zien in Yolanthe. Maar, zo benadrukte hij, ook met een rol in een grote Hollywood-film zou ze er nog lang niet zijn. "Ze heeft zeker talent, maar een succesvolle filmcarrière vereist ook een lange adem en een flinke dosis geluk", zei hij in september tegen Novum Nieuws.

De 28-jarige brunette doet het hiermee in elk geval een stuk beter dan haar ex Jan Smit. Zijn acteerdebuut Het Bombardement werd eerder dit jaar alom verguisd en is wellicht meteen het einde van zijn acteercarrière.

Yolanthe die haar carrière begon als presentatrice en pas sinds een paar jaar acteert, lijkt met Pain & Gain nog lichtjaren verwijderd van het succes van de grootste Nederlandse actrices in Hollywood. Hieronder een paar namen die Yolanthe vast als voorbeeld ziet.

Famke Janssen is met afstand de bekendste Nederlandse actrice in het buitenland en speelde in meerdere grote Hollywood-producties. De 48-jarige Amsterdamse verruilde de Hollandse polder lang geleden voor Hollywood en was onder meer te zien als Jean Grey in de X-Men-films, als Bondgirl Xena Onatopp in Goldeneye en als de enigszins machteloze vrouw van Liam Neeson in Taken 1 en 2. In Hansel and Gretel: Witch Hunters verruilde ze haar looks voor die van groenige oude heks met haakneus.

In 2011 gooide Janssen het over een andere boeg en verscheen haar regiedebuut, waarvoor ze ook het scenario schreef. Bringing Up Bobby, met Milla Jovovich in de hoofdrol van alleenstaande moeder, ging dat jaar in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht, een van de weinige evenementen waarvoor de actrice haar geboorteland weer aandeed.

Sylvia Kristel mag dan een enorme filmcarrière in Frankrijk hebben opgebouwd, de in 1952 geboren Utrechtse was ook te zien in enkele bekende Hollywood-films. Zo had ze rollen in Lady Chatterley's Lover en Private Lessons. Haar bekendste film blijft echter Emmanuelle, een erotische film waarin zij de titelrol speelde van een beeldschoon model in Bangkok. De Franse film was zo succesvol dat deze ook de springplank naar Hollywood bleek.

In 1979 ontmoette Kristel de Britse acteur Ian McShane op de set van The Fifth Musketeer. Niet lang daarna hadden de twee een innige romance en toen McShane Kristel beloofde te zullen helpen voet aan de grond te krijgen in Hollywood, verliet ze zelfs haar echtgenoot, schrijver Hugo Claus. Twee jaar later probeerde ze haar eerste lijntje coke, wat een noodlottige beslissing zou blijken. Tot ver in de jaren negentig bleef de harddrug haar achtervolgen, wat mede leidde tot een aantal slechte carrièrebeslissingen.

Na decennialang cocaïnegebruik en een leven lang roken van filterloze sigaretten werd bij Kristel begin 2012 slokdarmkanker geconstateerd. In mei werd bekend dat de ziekte was uitgezaaid en in juni kreeg ze een zware beroerte. Kristel overleed in oktober aan de gevolgen van haar ziekte.

Van de jongere garde is de inmiddels 36-jarige Carice van Houten ongetwijfeld het beste voorbeeld van een actrice die succesvol aan de weg timmert in Hollywood. Ze was al te zien in Zwartboek, dat het goed over de grenzen deed en in een piepklein rolletje als de vrouw van Tom Cruise in Valkyrie. Twee jaar later, in 2010, verscheen het pestdrama Black Death met Sean Bean in de hoofdrol en Van Houten als manipulatieve heks.

Het jaar daarna verscheen Black Butterflies met Van Houten als de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, met Rutger Hauer en Liam Cunningham, beiden bekende namen in Hollywood. In het drama Jackie uit 2012 was Van Houten samen met haar zus Jelka te zien naast Holly Hunter. Hiermee speelde ze voor het eerst een hoofdrol naast een echte Hollywood-grootheid.

Nog hetzelfde jaar brak Van Houten definitief door bij het grote Amerikaanse publiek met haar rol in de uiterst populaire tv-serie Game of Thrones. Ook hier speelde ze een rol van duivelse, manipulatieve feeks en éminence grise Melisandre. Hierna scoorde Van Houten een rol in The Fifth Estate, een op feiten gebaseerd drama met Benedict Cumberbatch als Wikileaks-oprichter Julian Assange, dat in december verschijnt.


Bezoekersaantal filmdebuut Yolanthe valt tegen (Foto: Novum)