'Aangevreten kalf niet gedood door wolf'

anoniem_22072019025900

Het dier dat een kalf heeft aangevreten is waarschijnlijk geen wolf. Dat meldt boswachter André Donker maandag na berichtgeving van RTV Drenthe. De Drentse boswachter kreeg de foto's waarop het dode kalf is te zien onder ogen. Mogelijk is het kalf dood geboren en hebben andere dieren zoals vossen, dassen of zwijnen zich eraan tegoed gedaan.

Wolvendeskundige Wim Tegels meldde zondag op boerderij.nl dat een Nederlandse veehouder vorige maand foto's heeft gemaakt waarop te zien is dat een kalf verwondingen heeft opgelopen die typisch zouden zijn voor een wolvenaanval. Waar het kadaver werd gevonden is niet bekendgemaakt.

Volgens de boswachter, die de natuur in het gebied Drenthe-Zuid onder zijn hoede heeft, is het dier waarschijnlijk niet aangevallen door een wolf. "Wij volgen een protocol uit Duitsland en als we goed naar de foto's kijken is het discutabel om te zeggen dat het een wolf was", zegt Donker. "De wens voor een wolf is groter dan de werkelijke bewijzen."

De darmen van het kalf waren volgens Donker niet helemaal verwijderd. Dat zou een wolf wel hebben gedaan om te zorgen dat het vlees niet bederft. "Mogelijk is het kalf dood geboren. Dan heeft de natuur opruimers, zoals vossen, dassen en zwijnen, die het beest aanvreten", aldus de boswachter.

De organisatie Wolven in Nederland meldde aan RTV Drenthe dat het kalf is gevonden in het oosten van het land of Drenthe. Boswachter Donker denkt daar anders over. "Volgens de informatie die ik heb komt het dier eerder uit de omgeving van Limburg dan uit het oosten van het land", vertelt Donker. "En het komt al helemaal niet uit Drenthe, want dan had ik het geweten."

Van de wolf die op 4 juli in Luttelgeest werd aangereden staat inmiddels vast dat het dier daar op eigen kracht was gekomen. Het was officieel de eerste keer in ongeveer 150 jaar dat een wolf Nederlands grondgebied betrad. Het vrouwtje kwam waarschijnlijk uit de Karpaten.