[EK Hockey] Van Ass: "Haalden niet ons normale niveau"

Boris (borisz)

Bondscoach Paul van Ass wond er zondagavond in het Belgische Boom geen doekjes om: zijn ploeg speelde tijdens de 2-1 zege tegen Ierland onder de maat. De keuzeheer zag echter wel dat zijn team zich naar een overwinning knokte op een veld dat niet helemaal in Nederlands voordeel lijkt te zijn.

"We haalden niet ons normale niveau", stelde Van Ass na afloop van de openingswedstrijd op het EK. "Iedereen kon dat wel zien. Er was minder beweging bij ons dan we gewend zijn. De eerste helft was niet goed, daarna hebben we gevochten om de wedstrijd om te draaien. Dat dit lukte, dat was het goede nieuws."

Hoewel Oranje pas laat de winnende treffer kon binnenprikken, zag Van Ass al na het rustsignaal een keerpunt in de wedstrijd. "In de tweede helft kregen we vrij veel veldkansen en strafcorners. Uiteindelijk kwamen wij meer in hun cirkel dan zij bij ons. Daarnaast speelden wij georganiseerder, al loop je altijd het risico om door een stuiterbal alsnog een corner tegen te krijgen. De marge bleef te klein om afstand te nemen. En goed, het blijft altijd een begin van een toernooi. Dat is nooit gemakkelijk."

Van Ass wil niet te veel woorden vuil maken aan de mat die in Boom is aangelegd. "Maar het veld zit niet mee. Regelmatig moet een bal tweemaal worden aangeraakt om ‘m aan te nemen. Die ondergrond past niet bij ons spel. Misschien waren we hier vandaag iets te bang voor, maar we moeten er maar mee leren leven. Iedereen, dus ook andere ploegen, heeft daar last van."