Documenten Schindler onder de hamer in VS

Redactie

Een brief ondertekend door Oskar Schindler, de Duitse industrieel die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan duizend joden redde die in zijn fabrieken werkten, wordt geveild in de Amerikaanse staat New Hampshire.

Het gaat onder meer om een brief die de weg vrijmaakte voor de redding, die in 1993 werd verfilmd in Stevens Spielbergs Schindler' s List. In de brief, gedateerd op 22 augustus 1944, geeft Schindler toestemming om zijn emaillefabriek vanuit het Poolse Krakau te verhuizen naar een plaats in het huidige Tsjechië. Op de brief staat een stempel van Schindlers fabriek en zijn handtekening.

Volgens hoogleraar geschiedenis aan de Amerikaanse Elon University David Crowe is de brief authentiek. Crowe laat weten niet eerder een document te hebben gezien dat de verhuizing van de fabriek bevestigt.

Een woordvoerder van veilinghuis RR Auction schat dat de documenten zo'n vijftigduizend euro op zullen leveren. Donderdagmiddag was het hoogste bod omgerekend nog geen zestienduizend euro. De veiling eindigt woensdag.

Halverwege vorige maand stond een van de lijsten van Schindler's list voor drie miljoen euro te koop op Ebay. Amerikaanse media meldden eind juli dat er geen biedingen op het document kwamen.