Senator VS: terreurdreiging grootste in jaren

Redactie

Het besluit om 22 Amerikaanse ambassades en consulaten in de islamitische wereld te sluiten is genomen in verband met de grootste terreurdreiging in jaren. Dat heeft de Amerikaanse senator Saxby Chambliss zondag gezegd. Het besluit is ingegeven door 'gebabbel' dat werd opgepikt door de Amerikaanse inlichtingendiensten.

"Gebabbel betekent gesprekken tussen terroristen over de planning die gaande is. Het lijkt erg op wat we voor (de aanslagen van) 11 september zagen", zei Chambliss in het NBC-programma Meet the Press.

Volgens Dutch Ruppersberger, die zitting heeft in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, werd de communicatie onderschept van 'hooggeplaatste leden van Al-Qaida op het Arabische Schiereiland', de Jemenitische tak van Al-Qaida. Volgens Ruppersberger gingen de gesprekken over een 'grote aanslag'.

De Republikein Peter King zei dat er data werden genoemd, maar geen locaties waar mogelijk aanslagen zouden worden gepleegd. "Er werd specifiek gesproken over hoe enorm het zou zijn en er werden bepaalde data genoemd", aldus King.