Rotterdams bedrijf zet kustwacht op in Somalië

Redactie

Het Rotterdamse bedrijf Atlantic Marine and Offshore (AMO) gaat ervoor zorgen dat Somalië een kustwacht krijgt. AMO gaat een coördinatiecentrum opzetten, drie- tot vierduizend Somaliërs opleiden en zes patrouilleschepen leveren.

AMO-directeur Pepijn Verstand bevestigt dat het bedrijf dinsdag een overeenkomst voor ten minste zeven jaar heeft gesloten met de federale regering van Somalië. De eerste patrouilles moeten over ruim een jaar van start gaan. Doel is dat de Somalische regering op termijn zelf de volledige verantwoordelijkheid voor de kustwacht krijgt. Met de deal zijn volgens Verstand honderden miljoenen euro's gemoeid.

De piraterij bij Somalië is de afgelopen twee jaar sterk afgenomen als gevolg van internationale marineoperaties, private beveiligers op handelsschepen en toegenomen stabiliteit op het vasteland. Toch zijn zeerovers nog steeds actief. De kustwacht moet ook gaan optreden tegen illegale visserij en afvaldumping.

Nederlanders gaan de kustwachtbasis in de Somalische hoofdstad Mogadishu helpen opzetten en bemannen. De eerste medewerkers vertrekken over 'enkele maanden', aldus Verstand. De patrouilleschepen zullen volledig worden bemand door Somaliërs. Zij worden verantwoordelijk voor het handhaven van internationale (maritieme) wetten en het gedeeltelijke VN-wapenembargo tegen Somalië.

Verstand zegt niet bang te zijn dat de kustwacht mislukt of zelf actief wordt in de piraterij of de smokkel, zoals in het verleden is gebeurd nadat westerse bedrijven hadden geholpen bij het opzetten van een kustwacht. "De huidige regering van Somalië is duidelijk bezig het land weer op te bouwen", aldus Verstand.

De internationaal erkende regering van president Hassan Sheikh Mohamud is sinds september vorig jaar aan de macht. Waarnemers hopen dat de regering een einde kan maken aan de burgeroorlog die in 1991 uitbrak.

Verstand zegt dat zijn bedrijf ruime ervaring heeft in het opzetten en begeleiden van kustwachten en het adviseren van marines. In welke landen, wil hij niet zeggen. Verstand wil evenmin vertellen welke onderaannemer zijn bedrijf inhuurt om de Somalische kustwachters op te leiden. Het gaat volgens hem om 'gerenommeerde trainers' uit Nederland.

De patrouilleschepen voor de Somalische kustwacht krijgen volgens de directeur capaciteit om dertig dagen aaneengesloten op zee te blijven zodat ze een groot gebied kunnen bestrijken. Ze krijgen elk twee 'snelle interventieschepen' mee aan boord.