Broze Thaise koning na vier jaar weer thuis

Redactie

Koning Bhumibol van Thailand heeft donderdag het ziekenhuis in Bangkok verlaten waar hij vier jaar geleden met een longontsteking werd opgenomen. Tienduizenden aanhangers deden de 85-jarige vorst uitgeleide.

Bhumibol Adulyadej is samen met koningin Sirikit per auto vertrokken naar zijn paleis aan de kust, waar ze woonden voordat hij in het ziekenhuis belandde. Daar, in de kustplaats Hua Hin, werd het paar begroet door een feestende menigte.

De 80-jarige koningin Sirikit hield haar man sinds vorig jaar in het Siriraj-ziekenhuis gezelschap. Ze werd opgenomen omdat ze last had van duizelingen en tijdens haar dagelijkse ommetje maar moeilijk op de been bleef.

Of de Thaise koning, de langstzittende vorst ter wereld (sinds 1946 in functie), in het Klai Kangwon-paleis blijft wonen is nog niet duidelijk. De zeer geliefde Bhumibol spande zich tientallen jaren in voor de armen in Thailand, maar was sinds zijn ziekenhuisopname nauwelijks in het openbaar verschenen. En als hij al verscheen, was hij gekluisterd aan een rolstoel.