'Monster' Cleveland hoort straf

anoniem_22072019025900

De Amerikaan Ariel Castro, die ongeveer tien jaar lang drie ontvoerde vrouwen gevangen hield in zijn huis in Cleveland, krijgt donderdag zijn straf te horen. In ruil voor de bekentenis die Castro heeft afgelegd eist de aanklager niet de doodstraf, maar een levenslange gevangenisstraf met duizend jaar er bovenop.

Castro's drie gevangenen deden volgens justitie verslag van diens wandaden in dagboeken. "Die vertellen van gedwongen seks, opsluiting in een donkere kamer, wachten op het volgende misbruik", schrijft justitie. ''Van dromen van op een dag ontsnappen en herenigd worden met familie. Van aan een muur geketend zijn, van vastgehouden worden als een krijgsgevangene."

De vrouwen wisten in mei uit het huis van hun kwelgeest te ontsnappen nadat een van hen een deur had opengewerkt en om hulp had geroepen. Castro beweert dat hij geen uitweg zag uit zijn dubbelleven. De voormalige schoolbuschauffeur zou zijn slachtoffers uiteindelijk maar een ontsnappingsroute hebben geboden door een deur van het slot te laten.

Aanklager Tim McGinty zal in de rechtszaal het beruchte Stockholmsyndroom aanvoeren om te verklaren hoe Castro erin slaagde de vrouwen zo lang gevangen te houden. Die aandoening beschrijft hoe slachtoffers van ontvoering op den duur zich vaak gaan identificeren met hun ontvoerders, en het zelfs voor hen opnemen. Castro boezemde de vrouwen zoveel angst in dat zij zelfs na hun bevrijding niet tevoorschijn durfden te komen. Toen ze het er eindelijk op waagden klampten ze zich zo stevig aan de politieagenten vast dat die nauwelijks konden werken.

Castro bekende vorige week vrijdag schuld aan 937 van de 977 strafbare feiten die hem ten laste waren gelegd. Twee betroffen moord, omdat hij een van de vrouwen, die hij zwanger had gemaakt, zodanig had mishandeld en laten verhongeren dat zij een miskraam kreeg. Verder stond hij onder meer terecht wegens vrijheidsberoving, ontvoering en verkrachting.

Toen Castro werd opgepakt voorspelde de verdediging dat zij zou bewijzen dat hij geen monster was. Maar volgens het openbaar ministerie geeft het bewijsmateriaal Castro's advocaten ongelijk.

De drie vrouwen verdwenen tussen 2002 en 2004 apart van elkaar, toen ze respectievelijk 14, 16 en 20 jaar oud waren. Ze zouden een lift hebben aangenomen van Castro. Een van de vrouwen verhaalt in haar dagboek hoe Castro haar binnenlokte met de belofte van een puppy voor haar zoontje.

Tal van gruwelijke details over het slavenbestaan van de vrouwen zijn de afgelopen weken al naar buiten gekomen. Zo dwong Castro een van zijn in de kelder vastgeketende slachtoffers een integraalhelm te dragen. Toen ze probeerde te ontkomen stropte hij een stofzuigersnoer om haar nek. Eens sloot Castro zijn drie gevangenen drie dagen lang op in een auto in zijn garage om hen te verbergen voor zijn bezoek.

Castro dwong een vrouw die hij vijfmaal bezwangerde, maar zo toetakelde dat ze even zo vaak een miskraam kreeg, te assisteren bij de bevalling van een lotgenote. Diezelfde kerstdag in 2006 dat Castro's dochter ter wereld kwam verkrachtte hij de 'vroedvrouw' opnieuw.

De aanklager zal de rechter donderdag vragen Castro te verbieden zijn inmiddels 6-jarige dochter nog te zien.